Bart Desutter is schepen van Milieu in de stad Damme, één van de acht gemeenten waarlangs het hoogspanningstraject van Stevin loopt. Naar aanleiding van de werken had Elia een gesprek met hem.

In maart organiseerde Elia vier infotentoonstellingen over het project Stevin, ook één in Damme. Hoe werd deze tentoonstelling onthaald door de aanwezigen?

De infoborden waren visueel opgemaakt en ook de rest van de informatie was helder en echt op maat van de inwoners. Vele vragen die bij de bevolking leefden over het project kregen er een duidelijk antwoord. Mijn indruk is dat de bezoekers tevreden waren met de tentoonstelling.

Hoe leeft het Stevin-project verder bij de inwoners van Damme?

Bij een aantal omwonenden leefde er aanvankelijk wat onduidelijkheid en wantrouwen rond het project. Maar na de heldere infomarkt en de brochures werd duidelijk dat de twee bestaande bovengrondse 150 kV-lijnen uit het open landschap verdwijnen. Een lijn wordt namelijk afgebroken en de andere lijn komt ondergronds. In Damme tonen de inwoners dus zeker begrip en is het draagvlak voor het Stevin-project gegroeid, ook al omdat op ons grondgebied veel minder woningen in de buurt van een hoogspanningslijn zullen staan dan nu het geval is..

Hoe staat het volledige stadsbestuur tegenover het project Stevin?

Oorspronkelijk stonden we niet op één lijn met Elia. Zo lagen de eerste plannen niet binnen onze verwachtingen en wensen. Maar gelukkig hebben we toen samen kunnen zitten met Elia en hebben ze de plannen bijgestuurd. Daarop hebben we een dadingsovereenkomst gesloten. Als stadsbestuur vonden we het belangrijk dat er ook rekening werd gehouden met de vragen en bekommernissen van onze inwoners.

We zijn dan ook blij dat we verschillende regelingen hebben kunnen treffen voor alle Dammenaars. Zo geeft Elia aan de inwoners die visuele hinder van het Van Maerlantstation en van de hoogspanningslijnen ondervinden, de kans om gratis aanplanting te voorzien. Op deze manier worden die hoogspanningslijnen in het landschap geïntegreerd en vallen ze minder op. Dat vinden we een heel positief gegeven.

Aanvankelijk stond dus niet iedereen even positief tegenover dit project.maar nu begrijpen we dat de nieuwe lijnen noodzakelijk zijn om de energiebevoorrading van onze streek te vrijwaren en om duurzame energiebronnen te kunnen aanwenden.

Krijgt u als stad veel vragen van uw inwoners over het project?

In de huidige fase van de uitvoering krijgen we weinig vragen. Willen de inwoners toch meer informatie, dan verwijzen we ze naar de website en de brochures over het project. Geïnteresseerden mogen die brochures gratis afhalen in ons administratief centrum. We merken toch dat die stapel elke week gestaag daalt.

Wat zijn de verwachtingen van de stad Damme naar Elia toe met betrekking tot de communicatie over de werken?

Wij vinden effectieve werfcommunicatie een cruciaal aspect. Zeker bij hinder, zoals eventuele lawaaihinder of het tijdelijk afsluiten van wegen, vinden we tijdige en correcte communicatie heel belangrijk. Bewonersbrieven lijken ons hier het ideale communicatiemiddel.

Hoe kijkt u naar de samenwerking met Elia voor het Stevin-project?

In de huidige uitvoeringsfase verloopt de samenwerking heel vlot en professioneel. We zijn ervan overtuigd dat dit tijdens de hele uitvoering zo blijft.

Ondertussen zijn in elke stad of gemeente de werken gestart. Hoe verlopen de werken in Damme?

Momenteel lopen de werken heel vlot en vrijwel zonder hinder. We gaan er van uit dat Elia en de aannemers ook in de verdere uitvoering de nodige maatregelen zullen nemen om de hinder zo beperkt mogelijk te houden. Voorlopig zijn er dan ook nog geen klachten binnengekomen. Door de werken zijn een paar straten tijdelijk eenrichtingsstraat geworden. Hier merken we wel dat de omleidingsbordjes niet altijd gevolgd worden.